Zou je je natte telefoon echt kunnen redden?

Water en electronica gaan nooit samen. Vaak leidt dat tot onherstelbare schade. Maar dat wil niet zeggen dat een mobiele telefoon die nat is geweest, op direct afgeschreven kan worden. Hier zijn wat handige tips die je kunt overwegen wanneer je toestel nat is geweest of in het water heeft gelegen.

Met het wispelturige weer in ons land, is de kans groot dat je plotseling overvallen wordt door een regenbui. En je zult zien dat je net op dat moment je telefoon buiten hebt liggen. Maar ook een omgestoten glas drinken kan funest zijn, net als een telefoon die in bad of in de toilet is gevallen.

Vaak wordt gedacht dat dit het definitieve einde is van de telefoon, zeker wanneer je toestel niet is voorzien van een cover of bescherming. Maar er zijn oplossingen die je kunnen helpen om het vocht te verwijderen dat je niet met een handdoek kunt schoonwrijven, of waar je niet met een rietje het vocht kunt wegblazen.

Leg het in rijst

Rijst vormt een standaard item in elke Hollandse keuken. Daarom geven we dit als eerste oplossing. Neem de telefoon uit elkaar en droog alles goed af. Blaas de componenten schoon met een rietje. Daarna leg je alle componenten in een schaal rijst. Laat het daar voor tenminste twee dagen liggen. Dat zou voldoende moeten zijn om de rijst het vocht uit de componenten te laten zuigen.

Bheestie gelzakjes

Er is een Amerikaanse firma die claimt gelzakjes te bieden die hetzelfde doen als rijst, maar dan 700 keer beter. De zakjes kosten zo EUR 15 en kunnen via het internet worden besteld. Ze komen in een tasje waarin je je toestel moet stoppen wanneer het nat is geweest. De speciale gel in de zakjes zuigt het water vervolgens uit het toestel.

Laten coaten

Wanneer je in een industrie werkt waar het aannemelijk is dat je toestel wel eens nat wordt, kun je overwegen om je toestel te laten coaten. Er zijn fabrikanten die je toestel van een onzichtbare coating voorzien. Je ziet het niet, je voelt het niet en het weegt nauwelijks meer. Maar het merkt wel. Het enige nadeel is dat je je toestel moet opsturen. Je zult dus enige dagen zonder zitten. Maar eenmaal gedaan beschermt het je toestel voor de rest van je leven.

Werkt je telefoon ondanks onze tips nu niet meer dan kan je hem opsturen naar de fabrikant of naar een telefoon reparateur. Voor een goede telefoon reparateur kan je hierterecht.